Thursday 20 July 2006

HAPLAND

HAP
[hæp] щастлива случайност, късмет
HAPLESS
['hæplis] a ост. нещастен, злочест, злополучен
HAPLAND
[hæplænd] компютърна игра, чието действие се развива в странен, смешен, абсурден и опасен свят



Hapland e от онези игри, за които се пише трудно. Първо, защото не би трябвало да ви разказвам почти нищо за нея, за да не ви развалям изненадата (а цялата игра се крепи на изненади, разкрития и хумор). И второ, защото тя трудно може да влезе в някакъв шаблон и да се опише със спретнати, подредени изречения.

Но нека опитам. Hapland с нещо напомня за The Incredible Machine. В тази стара игра навързвахте обекти в работеща система – например мишката се опитва да стигне сиренцето, но пада и включва фенерче, неговата светлина попада в лупа и запалва фитила на оръдие, то изстрелва топка, която… и т.н., схващате идеята. Разликата е в това, че в Hapland oбектите нямат истински (симулирани) свойства, като в ТIM, а всичко е предварително измислено и скриптирано от автора. За сметка на това взаимодействията са толкова неочаквани, смешни, оригинални, че просто не подлежат на описание.

Какво ли няма да намерите в тази игра! Крадливи чудовища, буболечки, заврели се в електрозахранването, птици, които изпълняват ролята на куриери, мушици, които разсейват човеците, камбани, чието звънене привлича вниманието на същите тези човеци, катапулти, кучета с моторни резачки (!!!), риби, рибари с въдици и какво ли още не. Целта е да обедините всичката тази сган, да създадете работеща система и да постигнете целта си. Но най-вероятно единственото, което ще постигнете, е злощастна участ за злочестите обитатели на нивото. Ще ви подскажа, че за да минете играта, трябва да ги запазите живи, но това никак не е лесно.



Мислейки за трудността на
Hapland, си спомням за една логическа задача, за която Айнщайн е казал, че може да бъде решена само от 5% от населението на Земята. Вярвам, че повечето читатели на този блог могат да я решат, като това не оборва думите на Айнщайн – защото тези читатели просто са част именно от тези 5%.

Ситуацията с Hapland e същата. Въпросната flash-базирана игра има 3 части (нива), като всяко следващо ниво става все по-невъзможно от предишното. Въпросните нива заемат само един екран и се минават за около 5 минути, ако знаете решението, но на мен ми трябваше близо месец (!!!) за да открия всички взаимодействия и да ги навържа логически след това. Усещането, че може и никога през живота си да не стигна до решението само ме подтикваше да упорствам, да мисля и да си създавам всякакви шантави теории. Hapland така силно ви мотивира да докажете, че не сте обикновен Сульо или Пульо, че сте един от онези, които могат да стигнат до финала със силата на собствения си ум. Освен това тя е идеална за осмисляне на времето ви в офиса, защото в нея лесно се влиза и лесно се излиза.



Думите ми обаче само умъртвяват прекрасното усещане от играта. Просто вижте картинките, идете на
http://www.foon.co.uk/farcade/ и се потопете в Hapland. Както ще установите, тя е правена на flash от 18 годишен ученик, който обаче е надминал много професионални дизайнери. В Интернет вече дори има и клонинги, които неуспешно се опитват да копират творението му, като например Industrial Place Thingy.


Статията е публикувана в списание Computer 5/2006

1 comment:

Estranged said...

Ето няколко подсказки за HAPLAND 1:

Първо:
Всички човечета трябва да... се поразходят. И да не умрат!

Втора подсказка:
Концентрирай се върху другите две човечета (не това в килията) за начало.

Трета подсказка:
В оръдието (което е много важно) има: 2 камъка, 2 гранати, и 1 ключ. С тях могат да се правят различни неща.

Четвърта подсказка:
Дали от гранатите има полза или само ти пречат и трябва да се отървеш от тях?

Пета подсказка:
Може да се щрака върху неща, докато други неща се случват през това време.

Шеста подсказка:
Има три символа, гравирани по стените. Може би ще успеете да ги разтълкувате?

И подсказки за HAPLAND 2:

Първа подсказка:
Изяснете си какво искате да направите и почнете да мислите отзад напред (как от целта се стига обратно до ситуацията, в която започвате играта).

Втора подсказка:
Изпробвайте различни комбинации между нещата.

Трета подсказка:
При експлоадирането им (чие?) от тях не падат капки вода, а огън...

Иначе в тази тема няма да давам изобщо повече подсказки (ако искате още, трябва да ми пишете на sizyfus at gmail или да се обадите на ICQ 283-625-332). Приемам само мнения за тази доста гадна към играча игра.

Related Posts with Thumbnails