Sunday 13 January 2008

Българската следа в BG&E

В началото и малко след средата на песента "Пропаганда" в Beyond Good and Evil се чува българска реч. Аз разпознавах нещо такова:

"Ние сме подчинени на ??? това е силата; не трябва да слушате толкова пропаганда... която приспива народа... която приспива народа..."

Ето я и самата песен, отрязъците, за които говоря, са в самото начало между 0:03 - 0:12 и в средата между 1:23 - 1:32.



Първоначално си мислех, че ми се счува и че това не е български, защото всичко останало в песента се пее на измислен език. Любо предположи, че може би пък е запис от нашите митинги по време на зараждането на демокрацията.

Оказа се, че композиторът просто е имал приятелка - българка, на име Зоя. Детективското ми разследване ме доведе до този строго секретен запис:

Най-накрая успях да чуя и самия текст правилнo (оказа се, че няколко думи съм ги изтълкувал погрешно): "Ние сме подчинени на насилието на Section Alpha, Domz владее силата. Не трябва да слушате тяхната пропаганда, която приспива народа."

Целият soundtrack можете да изтеглите оттук. Препоръчвам
fierce fight.wma
и
fight part 1 slow.wma - това са мелодии от самия край и самото начало на играта, които, комбинирани с абсурдната ситуация, пред която е изправена Джейд, са ме накарали целия да настръхна и дори да пророня някоя и друга сълза.

А ако не знаете какво е Beyond Good and Evil, можете да прочетете статията ми ето тук.

1 comment:

Anonymous said...

Привет!

Уж барнах настройките за коментарите, ма не съм никак сигурен, че сега извън WP могат да ме коментират. Просто не видях опция, която да блокира другите, извън WP.

Related Posts with Thumbnails