Thursday 27 March 2008

GIFT



Често попадам на съкровища, които са скрити сред шума и светлините и е трудно да бъдат забелязани. Преследвам ги докрай, но нито една игра не е била толкова хлъзгава и недостъпна, колкото тази, за която ще ви разкажа днес.

GIFT има особена съдба. Издадена е само и единствено във Франция. Изиграх демото й по чиста случайност и вече знаех, че трябва на всяка цена да я имам. Това се оказа невъзможна задача. Нямаше легален начин, по който да мога да си я купя. Нямаше я по магазини и по сайтове. Открих я единствено на един търг в eBay – а тогава нямах и карта, с която да се разплащам.

По-интересното е, че нямаше и нелегален начин да се сдобия с GIFT. Потърсете така често срещаната думичка “GIFT” и ще бъдете заринати с купчини боклук. Ровете в тях с дни и единственото подобие на игра с такова име, което ще откриете, е едно японско бишоджо (нещо средно между порно игра и интерактивна любовна история).

Обявих по форуми награда от 300 лева за човека, който ми намери играта (по време, по което заплатата ми за един месец възлизаше на същата сума). Не помогна.

Минаха години. Наскоро по лични причини ми се наложи да отида в Хабаровск – град на границата между Русия и Китай. И там, докато търсех кукла на Чебурашка, намерих GIFT (макар и за PS2) в едно малко магазинче за игри. Погледнах играта и й казах: “Видя ли? Беше само въпрос на време”.



Първи стъпки

Историята на GIFT е малоумна и не заслужава преразказване. Накратко, поемате ролята на малко дяволче, което иска да освободи от плен (т.е. да докопа и да си присвои) чаровната принцеса Глобо. Принцесата прилича на една друга късо подстригана французойка, а аз имам слабост към такива, но брутално сексисткият завършек на играта проваля ефекта. Единственото подобие на история са пародийните препратки към други игри - много герои, чиято екипировка намирате из нивата (Индиана Джоунс, Лара Крофт, Rayman, дядо Мраз, Шерлок Холмс, Аш) са се опитали да "спасят" принцесата, но са се провалили в тази си задача.
Дали вие ще успеете?

Истински впечатляващото в GIFT е това колко изненадваща е тя. При това играта не ви изненадва с нещо външно, което ви се случва. Вместо това се учудвате на собствените си мисли и разкрития. Познати и скучни неща, с които отдавна сме свикнали, се превръщат в учудващи и интересни. Нивата целенасочено ви подвеждат за това за какво служи дадено същество или предмет, и вие трябва да мислите извън картината и да откриете друго негово приложение. От всички екшън-приключения, които съм изиграл, в това най-много пъти съм си казвал “Аха!”. Умът направо искри, усещането е невероятно.



Оригиналност


Светът на играта е наистина необичаен. GIFT се появява по време, в което динамичните светлини и сенки са технологично постижение. Постижение, което дизайнерите успяват да включат в самия геймплей.

Например има непобедими гадинки, които могат да живеят само на тъмно, и такива, които могат да живеят само на светло. Светлината и Мракът се превръщат от тривиални неща в нещо по-значимо от истинските предмети. (Не искам да преразказвам повече, за да не ви разваля изненадата. Ще кажа само, че това е едно от най-смайващите неща, които съм виждал през живота си. В Heart of Darkness също се бяха опитали да направят нещо подобно, но несполучливо).

И така, ето накратко някои от интересните неща в Gift:
  • игри с предметите и влиянието им върху "живите" светлина и тъмнина
  • смаляване на главния герой (отново чрез светлина)
  • магии, свързани с елементите (огън и лед)
  • игри с времето (замразяване на същества, врати...)
  • игри с пространството и формата на нещата
  • истинските ви врагове не могат да бъдат убити, но могат да бъдат разсеяни, измамени и прецакани по един куп забавни начини;
  • враговете обаче също могат и да ви пречат, използвайки околната среда.



Дизайнът на нивата е великолепен, като играта е доста забавна и смешна на моменти. Но трябва да предупредя, че GIFT не е за всеки и не всеки може да я мине. Въпреки това си заслужава да докоснете дори парченце от нея! Ако не можете да отидете до Русия, си струва да изиграете поне демото й (не забравяйте да отметнете Properties -> Compatibility -> Win98 върху exe-то).


Статията е публикувана в списание Computer.

8 comments:

Bla said...

Как ми се джитка, не е истина... Ама трее ъпгрейд. :(

Estranged said...

Тази игра е от 2000-ната година, най-много 2001. Не ти трябва upgrade.

А дори и да ти трябваше, 400 лева са предостатъчни за всичко.

Anonymous said...

Интересно как е стигнала до границата между китай и русия :D. Игра да не си на тоя свят, всякакви странни неща могат да ти се случат...

Estranged said...

Просто руснаците имат много по-развит пазар, защото са голяма страна. Там игрите (и оригинални, и пиратски) струват колкото една книга. Почти всичко може да бъде намерено, дори и в малка забутана игрова секция в универсално магазинче на края на държавата им. (T.e. намирането на Gift не е изключение, уверен съм, че го има и в Москва).

Освен това, дори най-забутаната игра (включително и тази) е локализирана на руски. Това включва говор, субтитри, даже всички надписи по текстурите. Макар че някои тънки нюанси при преводите се губят, емоционалното усещане от играенето на такава игра е съвсем друго. Имаш усещането, че е направена специално за теб.

Anonymous said...

Мен лично много ме дразнят българските преводи. Има повече файда от игрането, като е в оригинал. Даже е добра идея човек умишлено да си инсталира езикови версии с които се справя по-трудно, дори те да не са оригинала на играта.

Например от както играя (знам че го мразиш) WoW на френски сървър с френски language pack, вече знам какво трябва да кажа ако искам да си купя броня и лък от близкия armory shop, което е изключително практично умение ;p

Anonymous said...

Аз също като теб търсех много играта, но тук в бг бях намерил едно списание с демо пуснато вътре, но не успях да го подкарам. Много ми харесва статията ти. :)

И преди няколко дни, по чудо мернах играта пусната в български торент и защото много ми се играеше си я свалих. Играта си върви, но имам само един проблем и не мога да разбера от къде се появява. Всичко сякаш е на максимална скорост и героя ми направо хвърчи. Управление, графика, филмчета и звука всичко е наред само това, че геймплея и всичко останало се движи прекалено бързо и не може да се играе. :S

Estranged said...

Пробвай същото, което съм написал в статията - Properties -> Compatibility -> Win98 върху exe-то. Ако ли не сработи, ще търсим друг вариант, например някаква програма, която да ти забавя процесора.

Anonymous said...

Мерси много стана играя си я с удоволствие и интерес, но тези дни не ми остава много време да я играя иначе играта е много интересна и се радвам, че някой, някакаси успя да я пусне по торентите. :) И пак да кажа, че много се впечатлих от статията ти. :)

Related Posts with Thumbnails